Why Intuity

„Sunt atât de stresat!”

„Sunt atât de stresat!”

„Sunt atât de stresat!”  am auzit atât de des aceste cuvinte, că mi se pare că este un nou mod de a ne saluta: ``Bună ce faci? Bună, uite sunt stresat ,ce să fac``…și aici începe povestea din spatele stresului…vi se pare cunoscută abordarea? Cum am ajuns așa că la al doilea cuvânt să ne referim la stres? Și mai important cum de suntem așa de stresați că putem deja să vedem stresul pe mimica oamenilor, pe modul în care ei merg pe stradă, în magazine, în locuri aglomerate,sau conduc mașina, etc.?

Din păcate, stresul se hrănește cu stres. Cu cât suntem mai stresați, cu atât este mai ușor ca lucrurile mărunte să ne supere. Îngrijorarea ne afectează capacitatea de a gândi clar și de a funcționa productiv, iar asta, la rândul său, ne stresează și mai mult. De fapt, suntem atât de obișnuiți să fim stresați încât am ajuns să ne gândim la asta că la o parte normală a vieții noastre…funcționăm cumva -stresați dar funcționăm.

 Cu toate acestea, stresul nu este normal. Normal este să fim în echilibru,iar corpul nostru precum și mintea asta caută, acel echilibru care crează: o mimică liniștită, un comportament relaxat în aglomerări urbane, un fel de înțelegere, acceptare a ceea ce este , îngăduință, empatie etc

Ce ne stresează?

La locul de muncă:

  • Program de lucru mai lung care afectează echilibrul dintre viața profesională și viața privată
  • Nesiguranța locului de muncă
  • Salariu mic
  • Creșterea cerințelor de muncă
  • Termenele limită nerealiste
  • Oportunități limitate de creștere, dezvoltare sau avansare
  • Colegi/șefi provocatori sau dificili
  • Prea multe întâlniri
  • Supraîncărcare e-mail
  • Manageri incompetenți sau nepăsători

 

Efecte stresului se văd pe plan fizic ,emoțional și comportamental:

FIZIC

  • Tensiune musculară/dureri de cap
  • Tulburări de somn/oboseală
  • Puls rapid
  • Indigestie
  • Transpirație crescută
  • Dureri de cap prelungite/frecvente
  • Amețeli/Leșin
  • Dificultăți de respirație/Durere în piept
  • Greață/durere de stomac continuă
  • Somn agitat

COMPORTAMENTAL

  • Modificări ale apetitului/mâncat compulsiv
  • Nerăbdare, Nepăsare, Hiperactivitate
  • Productivitate slabă/Energie scăzută
  • Evitarea situaţiilor/locurilor
  • Schimbarea tiparelor de somn
  • Creșterea consumului de alcool, țigări și droguri
  • Iritabilitate

EMOŢIONAL

  • Anxietate/Tristețe
  • Pierderea simțului umorului
  • Retragere/Sentiment de izolare
  • Stimă de sine scazută
  • Sentimente de vinovăție și rușine
  • Furie extremă (reacție excesivă)
  • Pierderea libidoului
intuity coach

Tu cum reziști la stres? Mergi pe trotuar sau pe marginea prăpastiei?

Hai să luăm două situații: în primul caz mergi pe jos pe marginea unui trotuar și te dezechilibrezi, reacția este să te redresezi rapid și iți continui drumul fară prea mari provocări pentru că știi că pășești pe același trotuar și drumul e relativ drept. În al doilea caz tot tu mergi ,de data asta pe marginea unei prăpastii, și te dezechilibrezi, reacția fiind de panică să nu cazi să te rănești, frică etc

Tot tu ești în ambele cazuri, care e diferența de reacție atunci?

Imaginează-ți că ai o zi ușoară și te simți bine și apar factori de stres: ești blocat în trafic de exemplu, vei reacționa ușor iritat. Dar imaginează-ți că ai o zi mizerabilă și pe deasupra mai stai și blocat în trafic , păi nu explodezi de nervi? Factorul de stres este același doar reacția ta la el este diferită. Câte zile bune ai pe săptămână și în câte zile mergi pe marginea prăpastiei?

Și că tot vorbim de trafic, ai observat vreodată într-un blocaj reacția celorlalți participanți la același trafic? Unii sunt nervoși,claxonează , alții maninca sau vorbesc la telefon, alții pur și simplu se gândesc la ceva, poate își pun în ordine gândurile, deci la același factor perturbator reacționăm diferit. Tu cum ai vrea să reacționezi? Și cum faci să menții acest echilibru fragil?

Vezi tu, stresul se acumulează atât în emoțiile tale, cât și în corpul tău ,stresorul este prezent fie din exterior fie deja se afla în interiorul tău sub formă de tipare comportamentale. Și atunci cum gestionezi asta?

Cum poți reacționa mai bine la stres?

Nesiguranța de la locul de muncă , situațiile din familie,traficul și poluanții mediului , ratele la bancă,scumpirile,adaugă fiecare un strat de stres. Acum adunăm și nesiguranța zilei de mâine din multe puncte de vedere. Și pe măsură ce te confrunți cu noi și noi factori de stres în decursul zilei începi să te simți îngreunat, copleșit, frustrat și devii mai sensibil la fiecare factor de stres suplimentar.

Cât de important este să diminuezi stresul zilnic că să nu ajungi la surmenare totală?

Corpurile noastre sunt bombardate de un atac de hormoni de stres și hipertensiune arterială crescută, ne pune corpul într-o stare neplăcută, afectându-ne sănătatea, inima, digestia, nivelul de energie și multe altele, epuizându-ne.

Se trece prin mai multe stări pană se ajunge la epuizare : nevoia puternică de afirmare la locul de muncă, neglijarea nevoilor personale, apariția situațiilor conflictuale fie acasă fie la birou, negarea/amplificarea problemelor , schimbarea comportamentului pentru a supraviețui acestui cerc vicios, autodevalorizarea, sentimentul de gol interior, stări depresive, etc

Sindromul de burnout nu are legătură neapărat cu orele suplimentare de la locul de muncă deși este un factor important, ci cu stresul cronic acumulat din insatisfacția față de activitatea desfășurată zilnic și din sentimentele și emoțiile cu care trebuie să se confrunte persoana zilnic.

Diferența dintre burnout și stres

Stresul este rezultatul unei tensiuni acute, trecătoare, pe când burnout-ul al unei tensiuni continue, permanente. Burnout-ul poate fi: un dezechilibru pe termen lung între cerințe și resurse, deci al unui stres profesional prelungit .

Te simți dezamăgit ?

Ai dificultăți de concentrare?

Nu mai găseșți satisfacție în realizările tale?

Ai probleme cu somnul?

Ești iritabil cu clienții sau colegii de muncă sau chiar în familie?

Te confrunți cu simptome fizice, cum ar fi dureri de cap sau probleme digestive?

Ei bine atunci poate găsești aici câteva idei de gestionare a stresului :

intuity coach

Gestionează mai bine stresul:

  1. Prioritizează-te pe tine din când în când.

Echilibrul dintre viața profesională și viața personală înseamnă mai mult decât reducerea timpului de lucru. Degeaba ești acasă la ora 17 daca ai gândul tot la task-urile de la birou sau mai rău stai să vorbești la telefon despre aceleași probleme.Construiește momente de resetare în decursul zilei, chiar la birou mici pause de 3minute te pot ajuta să te revigorezi. Asigură-te că-ți iei concedii pentru a te deconecta cu adevărat, concedii fară laptop sau telefoane despre locul de muncă.

 

  1. Stabilește limite acasă și la locul de muncă.

E important să gestionezi așteptările nerealiste pentru timpul, eforturile și relațiile tale. Învață să spui nu , să stabilești niste limite care te ajuta să ai un echilibru cu alte cuvinte ,vezi ce funcționează pentru nevoile tale. În același timp petrece timpul liber cu cei dragi tie care iți pot reîncărca bateriile.

 

  1. Fă puțină mișcare, de preferat în aer liber.

Nimic nu învinge exercițiile fizice pentru a lupta împotriva stresului și pentru a te simți mai bine. Găsește tipul de activitate care funcționează pentru tine – ar putea fi tenis,alergare, înot,fotbal,etc,  mers pe jos în natură – construiește o rutină și ține-te de ea.

  1. Petrece timpul cu cine iți face plăcere. Poate ai prieteni cu care nu te-ai mai văzut de mult sau poate nu ai petrecut de mult timp cu familia câteva ore fară problemele zilnice, ci doar făcând ceva în comun, un joc, o plimbare, sau poate te joci mai mult timp cu animalul de companie, sau poate faci un act de caritate sau voluntariat.

 

  1. Discută cu cineva de încredere.

Vorbitul despre ceea ce te frământă te poate ajuta să dobândești o nouă perspectivă și să evidențiezi modalități prin care poți reduce stresul în viața ta. Discută cu un prieten care te poate ajuta să faci schimbări pozitive în mediul tău de lucru. Sau apelează la un specialist coach profesionist sau psiholog

 


intuity coach
My role as a certified Coach is to help you increase your confidence, both professionally and personally, by identifying possible blockages, gaining clarity, aligning your goals with your values, thus discovering your desired potential. I use a psychological approach that helps you develop self-understanding, pinpoint and tackle psychological blocks to change.

Contact

Book a free discovery call

Contacteaza-ma

+40 723 652 817